[PRNewswire] ESPGHAN, 글루텐 미첨가 식품에 대한 소비자 인식 제고 강조
-- 연구결과 통해 밝혀
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(프라하 2017년 5월 10일 PRNewswire=연합뉴스) 글루텐 미첨가 제품이 글루텐 함유 제품에 대한 충분한 대안 식품으로 인식될 수는 없다. 이로 인해 식품학자들이 어린이의 건강한 영양을 보장하기 위해 더욱 건강한 원재료를 함유한 글루텐 미첨가 식품을 재형성하도록 촉구했다.
유럽 소아소화기 간장학 및 영양협회의 제50주년 학회에서 오늘 발표된 연구결과에 따르면, 글루텐 미첨가 제품은 글루텐 함유 상대제품보다 상당히 높은 열량을 함유하며, 상이한 영양구성을 갖추고 있다고 한다. 특히, 빵, 파스타, 피자, 밀가루 등 글루텐이 함유된 다양한 제품은 글루텐 미첨가 대체식품보다 최대 3배의 단백질을 함유하고 있다.
(사진: http://mma.prnewswire.com/media/508078/Espghan_Infographic.jpg )
이번 연구에서 집중적으로 다뤄진 이러한 불균형은 어린이의 성장에 영향을 미칠 수 있으며, 어린이 비만의 위험을 높일 수 있다.
연구를 통해 1,300가지 이상의 제품을 분석했으며, 다음 사항을 확인했다.
- 글루텐 미첨가 빵은 지방질과 포화지방산 함유량이 상당히 높았다.
- 글루텐 미첨가 파스타는 당류와 단백질의 함유량이 상당히 낮았다.
- 글루텐 미첨가 비스킷은 단백질 함유량이 상당히 낮았으며, 지방질 함유량이 상당히 높았다.
ESPGHAN 전문가이자 선임연구원 Joaquim Calvo Lerma 박사는 “더 많은 사람이 만성소화장애에 효과적으로 대처하기 위해 글루텐이 첨가되지 않은 식습관을 따르고 있다”며 “대안 식품으로 시장에 출시된 식품이 실제로 유사한 영양적 가치를 갖는 것을 보장하기 위해 이러한 식품을 재형성하는 것이 긴밀히 요구된다. 특히, 이는 건강한 성장과 개발을 위해 균형 잡힌 식습관이 필수적인 어린이에게 중요한 것”이라고 말했다.
또한, 전문가들은 영양에 관한 불량 표기로 인해 소비자가 이러한 건강에 해로운 차이점을 알지 못하게 될 수 있다고 경고하고 있다.
책임연구원 Martinez-Barona 박사는 “글루텐 미첨가 제품의 영양적 가치가 글루텐 함유 상대제품에 비해 상당한 차이점을 보인다”며 “상품 표기에서 이러한 점을 명확하게 표기할 필요가 있다”고 말했다. 이어 “소비자가 더 많은 정보를 얻고 상품을 구매하고, 건강한 식습관을 따를 수 있도록 제품의 영양구성에 대한 소비자의 이해를 향상시킬 수 있도록 관련 지침이 제공돼야 한다”고 강조했다.
환경, 보건, 식품안전위원회 부의장 Daciana Sarbu MEP는 “사전 포장되지 않은 글루텐 미첨가 제품은 사전 포장되는 제품과 동일한 표기 요구사항을 따르지 않는다”며 “이런 경우, 소비자는 잠재적으로 건강에 상당한 영향을 미칠 수 있는 주요 영양적 차이점에 대해 덜 인지하게 될 수 있다. 나는 단백질, 지방, 당분과 같은 핵심 영양성분에 대한 제품별 비교를 쉽게 해줄 수 있는 ‘신호등’이라 불리는 표기법을 항상 지지했다”고 설명했다.
추가 정보:
이메일: media@espghan.org
전화: James M. Butcher, +44(0)1444-811-099
출처: The 50th Annual Congress of the European Society for Paediatric Gastroenterology
ESPGHAN: Consumers Misled by Gluten-free Foods, Study Finds
PRAGUE, May 10, 2017/PRNewswire/ -- Gluten-free products cannot be considered as sufficient substitutes for their gluten-containing counterparts, prompting scientists to call for the reformulation of gluten free foods with healthier raw materials to ensure healthy childhood nutrition.
The outcomes of the study, presented today at the 50th Annual Congress of the European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition, show that gluten-free items have a significantly higher energy content and a different nutritional composition to their gluten-containing counterparts. Many of the gluten-containing products - especially breads, pastas, pizzas and flours - also contained up to three times more protein than their gluten free substitutes.
(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/508078/Espghan_Infographic.jpg )
The imbalances highlighted in the study could impact children's growth and increase the risk of childhood obesity.
The study assessed over 1,300 products, finding:
- Gluten-free breads had significantly higher content of lipids and saturated fatty acids
- Gluten-free pasta had significantly lower content of sugar and protein
- Gluten-free biscuits had significantly lower content of protein and significantly higher content of lipids
ESPGHAN expert and lead researcher, Dr Joaquim Calvo Lerma, explains, "As more and more people are following a gluten-free diet to effectively manage coeliac disease, it is imperative that foods marketed as substitutes are reformulated to ensure that they truly do have similar nutritional values. This is especially important for children, as a well-balanced diet is essential to healthy growth and development."
Experts are also warning that consumers may not be aware of these unhealthy variances due to poor nutritional labelling.
Dr Martinez-Barona, fellow lead researcher comments, "Where nutritional values of gluten-free products do vary significantly from their gluten-containing counterparts, labelling needs to clearly indicate this. Consumers should also be provided with guidance to enhance their understanding of the nutritional compositions of products to allow them to make more informed purchases and ensure a healthier diet is followed."
Daciana Sarbu MEP, Vice-Chair of the Committee on the Environment, Public Health and Food Safety, adds, "Gluten-free products that are not pre-packed are not subject to the same labelling requirements as pre-packed products. In this case, consumers could be less aware of important nutritional differences with potentially significant health impacts. I have always supported so-called 'traffic light' labelling to facilitate easy comparison between products for key nutrients including protein, fat and sugars."
For further information please email media@espghan.org or call James M. Butcher on +44(0)1444-811-099.
Source: The 50th Annual Congress of the European Society for Paediatric Gastroenterology
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